Att använda en router kopplat till internet ger ett bra grundskydd mot skadliga intrång från internet. Viktigt är dock att uppdatera routern regelbundet och att ställa in viktiga parametrar för att försvåra intrång t.ex. byta lösenord till något som är svårt att gissa.

En router hindrar anslutningar från internet och kan skydda mot andra typer av angrepp och kan innehålla flera andra tjänster som underlättar.
OBS! Allt beror på inställningar hur säkerheten fungerar i din router, så ta hjälp av proffs om du inte kan detta

Val av router

Marknaden har ett överflöd av routrar från många olika leverantörer så jag säger som jag brukar att välj en produkt som uppfyller så många standarder möjligt.
Är priset viktigt måste man sålla vilka standarder som är viktiga samt de funktioner som är önskvärda, kan du inte själv välja så ta hjälp av proffs inte säljare.

Mitt val bygger på en tillverkare som har brett stöd för nya standarder och har ett stort utbud av hårdvara samt även att det finns allternativ mjukvara till routrarna (ASUS).
De har hårdvara för olika prestanda där även äldre routrar kan stödja AiMesh vilket ger många prisklasser samt de har ett mycket gott säkerhetstänk.

Mina val motiverade

Val av Router gjordes för stödja WiFi6 och ASUS släppte ny hårdvara ROG Rapture GT-AX11000

Ett urval av fördelar med ROG Rapture GT-AX11000 nedan

  • AX11000 tri-Band WiFi 6 (802.11ax), AX11000 visar hög genomströmning 11000 Mb/s är nog för fiberanslutning med kraft kvar.
  • Bredare användning med - 8 antenner + 4 LAN-portar för att stödja fler klienter samtidigt både trådlöst och via kabel.
  • MU-MIMO och OFDMA-teknik, som ger fler klienter möjlighet att ansluta med hög hastighet samtidigt.
  • AiProtection Pro-nätverkssäkerhet som drivs av Trend Micro ™, blockerar internetsäkerhetshot för anslutna smarta enheter vilket blir allt viktigare.
  • AiMesh System stöd - Kompatibel med ASUS AiMesh WiFi-system för sömlös täckning större ytor i hemmet med hög hastighet.
  • VPN inbyggt, ger säker kommunikation till och från hemmet och innehåller både server och klient finns i routern för PPTP, OpenVPN samt IPSec VPN

  • Asuswrt-Merlin är en tredjeparts firmware för Asus-routrar, med tonvikt på tweaks och fixar med så många funktioner som möjligt.
    OBS! har ej stöd för AiMesh nätverk om detta är viktigt kan det inte Asuswrt-Merlin användas.

Läs mer om denna router som har mycket mer att erbjuda och kan det mesta som kan förväntas och lite till!

Lär dig mer om AiMesh

https://www.youtube.com/watch?v=S65iXOpNydA&feature=emb_title

ROG Rapture GT-AX11000