Vi försöker som de flesta att sortera sopor och allmänt tänka på inköp och reser inte onödigt mycket.

Våra investeringar som betyder mest för miljön är Solceller, Bilen, energi besparing där vi gjort mer än de flesta idag.

Solceller

Vi har installerat solceller 2012 som kan generera 7 kW men läget, riktning och skog är inte optimalt.
Under ett år ligger produktionen på ca: 4500 Kw/h och beror på soltimmar och hur högt solen ligger på himlen, se diagramet nedan för 2019 som exempel.

Bilen

Bilen man kör spelar stor roll för miljön och speciellt om man kör mycket, här har marknaden för riktiga miljöbilar tagit tid och det är först senare år det finns miljöbilar värt namnet.
Vår förra bil var en laddhybrid som Vilken klarade ca: 5 mil vilket fungerat bra då vi mest kör kortare och batteriet oftast räckt, men bensin räddat längre körsträckor.
I år 2021 bytte vi till ren elbil som klarar drygt 50 mil och kan snabbladda på 30-40 minuter till 80% vilket inte begränsar långa resor och det är nog bra att göra en pause ibland vid lång körning.
Att använda ren elbil är subventionerat med 70000 Kr och att ladda hemma ger en kostnad på ca: 1,85 Kr per mil (laddar jag när solceller genererar el minskar också kostnaden) och då kommer vår VW ID 4 bli lönsam på kort sikt. En full kalkyl får göras med alla kostnader när vi använt bilen 1-2 år...

Energibesparing

Har under flera år jobbat med tekniken i vårt hus och saker som vi använder som påverkar miljön på minsta sätt!
Har bytt ut lampor mot LED lampor där energibesparingen blir 7-10 gånger mindre för samma ljusutbyte eller att detta blir bättre.
Ett smart hem med Fibaro och Home Assistant gör det enklare att få koll på belysning och förbrukare och automatiseringar förenklar också att funktioner blir bättre...

Vår EL användning har minskat från drygt 20.000 kW/h per år till 15.000 kW/h per år utan att tumma på inomhusklimat eller ...